亿格瑞高清播放机用户论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

[A5] A5设定問題求解答每次再開也回去1080P 24

高级会员

马上注册亿格瑞论坛,与更多影音发烧友交流畅谈,一同探索影音极致境界!

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?立即注册

x
A5设定問題求解答
影象設定了 4K24、RGB8 、HDR10
但每次再開也回了1080P 24 冇了HDR10去了AUTO

管理员

你好,我这边测试过没有出现这种情况;
考虑是HDMI线的问题,建议换条线再试试。

高级会员

q4177 发表于 2018-1-2 15:57
你好,我这边测试过没有出现这种情况;
考虑是HDMI线的问题,建议换条线再试试。

X博耳T係2.0版本HDMI、冇可能3部A5唔同地方也出現这种情况
代測試我每次用完把电源完全關了會這樣嗎

管理员

lx70a 发表于 2018-1-4 06:46
X博耳T係2.0版本HDMI、冇可能3部A5唔同地方也出現这种情况
代測試我每次用完把电源完全關了會這樣嗎

三台A5都会这样吗?
那有必要返回工厂检测一下,建议将HDMI也一起联系卖家寄回来。

高级会员

三台也是一樣丶今早特別再試4K24
關機即再開就轉回1080p60
我在香港點寄丶冇可能寄來寄去因板面有顯示是4K定1080p
每次關機一定去了1080p

中级会员

76 CHING 我先前也有你呢個問題, 仲要跟手點簡4K HZ 都話"報錯"
我部係係港行, 所以我去左換機

官方最新或先前係播片上, 佢有問題
唔係窒就間中斷一下聲, 好失望

高级会员

MTVBB 发表于 2018-1-10 17:27
76 CHING 我先前也有你呢個問題, 仲要跟手點簡4K HZ 都話"報錯"
我部係係港行, 所以我去左換機

情型和你所說一樣丶但冇人正視丶機時常有回應最後按停等20-30秒才出現等待關閉無奈按關閉
但這間公看見問題視而不見丶已出新固件也冇解決方案
和冇人回應

中级会员

lx70a 发表于 2018-1-11 08:20
情型和你所說一樣丶但冇人正視丶機時常有回應最後按停等20-30秒才出現等待關閉無奈按關閉
但這間公看見 ...

其實以我所知好多人講既無問題, 係佢地仲用緊FHD TV, 而唔係UHD TV
或 AMP 都係未支援 ATMOS/ DTS X,
部A5可能 CHIPSET係低效力出力上, 穩定, 當全行高效便問題多多
亦有可能A5 本身 RAM 少, 所以易出現 窒畫面同窒聲情況

我就唔信我部16年既4KTV, 部701, 開T 既HDMI, 反而係有問題, 而唔係呢部機LOL

晚晚睇下都好無引, UHD 又窒, 跟手聲畫唔同步, 要按暫停先得.
睇BDMV/ BDISO, MKV 又係窒, 仲要次數高

買部機唔係去睇片,而係要去懷疑自己其他器材, 真係難得既體驗
以前用HIMEDIA 完全未試過咁, 最多只係無原盤導航

高级会员

MTVBB 发表于 2018-1-11 10:44
其實以我所知好多人講既無問題, 係佢地仲用緊FHD TV, 而唔係UHD TV
或 AMP 都係未支援 ATMOS/ DTS X,
...
這便叫他們廣告皇者歸來丶問用家死味我地有跟進但唔代表解決問題
我又係用7仔和T係2.0
4K就p仔58. 750

中级会员

lx70a 发表于 2018-1-11 14:59
這便叫他們廣告皇者歸來丶問用家死味我地有跟進但唔代表解決問題
我又係用7仔和T係2.0
4K就p仔58. 750

UHD TV 用緊SS 入門機, 頂多都係無DV, 同HDR 10, 呢D唔追, 成日都改同轉.
701 同 T系2.0, 先前用係Q5都無事, 用係呢部出晒事, 仲要比無數人話, 唔係機問題, 而係你AMP唔配或係你線材錯
真深究竟邊個錯?!
我估我睇錯人既INFO 而入呢部機最錯, 幸好只入最平果部, 唔係就真係好傷